Over MJO

Muze Jazz Orchestra

13 jaar Muze Jazz Orchestra

Het Muze Jazz Orchestra (MJO) wordt in 2010 opgericht door Marco Cirone en Lieven Cambré. Onder de vleugels van Tom Michielsen, directeur van cultuurcentrum Muze te Heusden-Zolder en Eugénie Matei, uitbater van het MuzeCafé, worden er maandelijks jazz jamsessies gehost door Marco Cirone. De zaadjes van het orkest worden daar gezaaid en de bezetting van 5 blazers én ritmesectie zorgt voor een nieuwe dynamiek in het Limburgse jazzlandschap. Wekelijks wordt er gerepeteerd aan de originele composities van Lieven Cambré én speciaal voor deze bezetting door Marco Cirone gearrangeerde composities van Frank Zappa.  

In 2012 wordt de productie ‘MJO plays ZAPPA!’ voorgesteld in CC Muze en vindt ze zijn weg naar verschillende podia in de cultuurcentra en op festivals (C-Mine Jazz Genk, Genk On Stage, MOSEA ZAPPA Heerlen). De eclectische muziek, bizarre videoprojecties en speciaal gecreëerde animaties van oa ‘The Black Page’ en ‘King Kong’ geven een inkijk in het genie van Frank Zappa. Special guest Bart Quartier vervoegd het orkest op marimba, vibrafoon en klokkenspel. De kroon op het werk beleven ze op het Zappa fest in 2015 wanneer ze onder het goedkeurend oog van Zappa veteraan Napoleon Murphy Brock deze productie ten berde brengen.  

In 2014 stelt het MJO trots de full cd ‘Sweet Charity’ voor. De composities van Lieven worden hierin aangevuld met die van de net ingelijfde pianist David Demuynck en Marco Cirone. De Amerikaanse top baritonsaxofonist Gary Smulyan vertelt over een eenmalige samenwerking met het orkest het volgende: “I had the great pleasure of recently performing with the Muze Jazz Orchestra. They are musicians of the highest caliber and the compositions and arrangements by Lieven Cambré have one foot firmly planted in the tradition and the other pointing towards the future. They are deeply rooted while being adventurous as well. I hope to have the opportunity to meet with them again soon.”  

Fast forward naar september 2017 wanneer onder impuls van Tom Michielsen en CC Muze een muzikaal en beeldend eerbetoon verwezenlijkt wordt in de ‘Suite voor de Laatste Mijn’. Het Belgisch/Limburgs mijnverleden en specifiek de sluiting de mijn van Zolder (de laatste mijn van de Benelux) op 30 september 1992 is de inspiratiebron voor de composities van Lieven Cambré, Marco Cirone, David Demuynck en Steven de Bruyn en de beelden van Remo Perotti en Levi Calgagnille. De live uitvoeringen zijn een emotioneel eerbetoon in ZLDR LUCHTFABRIEK (de vroegere mijnsite van Zolder) en worden omkaderd met verrassende expo’s over de mijnstreek.  

De samenwerking met mondharmonicaspecialist Steven de Bruyn smaakt naar meer en ze wordt in 2018 vereeuwigd op de 2de cd ‘Harpo Suite’. ‘Hofcomponisten’ Cambré, Demuynck en Cirone verklanken het unieke muzikale parcours van Steven de Bruyn gaande van swampy bluesroots en lekkere funk tot broeierige Afrikaanse en mystieke Oosterse sferen. De suite brengt ook een melancholische ode aan Toots Tielemans.  

Het MJO inspireert ook componisten uit de regio die speciaal in hun pen kruipen. Doorheen de jaren mochten we composities en arrangementen ontvangen en spelen van oa Martijn Vanbuel, Arne Van Coillie en Lennert Baerts.  

​Deze laatste zal gedurende een periode van anderhalf jaar aan de compositie ‘Times Must Change and So Must We’ schrijven. De standaard bezetting van het MJO wordt uitgebreid tot een XL bezetting met oa Carlo Nardozza (trompet), Nabou Claerhout (trombone), Fien Desmet (zang) en Andres Liefsoens (vibrafoon, klokkenspel). De cd wordt uitgebracht op 16 november 2020 bij het label SoulFactory. De première is gepland op 10 december 2020 in CC Muze.

Wie is MJO?

Lennert Baerts

Creatief adviseur

-

Rob Vanspauwen

Contrabas

Rob studeerde contrabas bij Philippe Aerts aan Conservatorium Maastricht. Hij leidt zijn eigen quartet onder de naam Roestvrij Staal met Tim Finoulst, Daniël Daemen en Gert-Jan Dreesen. Rob is actief als freelance muzikant en werkte onder meer met Filip Jordens (Hommage a Jaques Brel), hij maakt deel uit van het Muze Jazz Orchestra, Retro band Along Comes Mary en modern jazz trio Viking. Rob is als docent verbonden aan Academie Tongeren.

David Demuynck

Piano, rhodes, synths

Muziek componeren is heel belangrijk voor mij. Sinds ik muziek heb ontdekt, heb ik manieren gevonden om het mijn eigen te maken, om te creëren. Sinds mijn eerste band op 16-jarige leeftijd schrijf ik liedjes voor bijna elke band waarmee ik heb gespeeld. Het is een vorm van zelfexpressie die zo diep persoonlijk en toch op zoveel manieren interpreteerbaar is dat het voor een andere luisteraar iets heel anders kan betekenen. Het is een geweldig gevoel om mensen op die manier te raken.

Bart de Lausnay

Bastrombone

Bart zwemt graag in verschillende muzikale watertjes. Als ‘klein manneke’ kon je hem al vinden in de lokale fanfare in Uitbergen en de academies van Aalst en Wetteren. Studies aan de conservatoria van Gent en Den Haag bekroonden zijn opleiding tot klassiek bastrombonist.
In de Gentse conservatoriumbigband o.l.v. Marc Godfroid raakte hij ook verknocht aan jazz. Het inspireerde hem tot het oprichten van de bigband ‘TuesdayNight Orchestra’, waarmee hij 10 geweldige jaren beleefde, o.m. als huisorkest van jazzclubs Sounds (Brussel) en Hopper (Antwerpen).
Naast het Muze Jazz Orchestra maakt Bart ook deel uit van de Jazz Station Bigband en de WE Big Band. Of misschien zag je hem eerder aan het werk met het orkest van Opera Ballet Vlaanderen, koperensemble Brassery, Lady Linn and her Magnificent Bigband, het Brussels Jazz Orchestra of …?
Staat hij niet op het podium, dan kan je hem vinden in ‘Conservatorium Leuven’, waar hij actief is als leraar laag koper en ensemble.

Tom Van Dyck

Baritonsax

I compose and arrange what people - I think - call ‘jazz music’. I like form, rhythm, harmony & melody, and keep on developing my ways to handle them. I like to compose music that is discovering ‘new territory’ whithout getting out of touch with the audience. I like to think of compositions as pleasant surprises that can reveal unexpected views without shocking my public.
I know there are other views on this subject; there should be. But it’s not a philosophy that comes before I start acting, but rather a description looking in the rear-view mirror of what I did until now an will probably be doing in the future.

Lieven Cambré

Altsax

Lieven (°Herentals, 31 juli 1968) groeide op in een muzikale familie. Op zeer jonge leeftijd experimenteerde hij op het drumstel en de piano met klanken en ritmes.
Vanaf zijn 9de volgde Lieven klassieke lessen notenleer, saxofoon, piano en harmonieleer in de muziekacademies van Herenthout en Heist-op-den-Berg.
Na deze opleidingen ging hij naar de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut in Leuven. Lieven behaalde 1ste prijzen notenleer en harmonie.
Naast en na deze klassieke opleiding, was Lieven vooral bezig met het bestuderen van de jazz en schreef hij reeds zijn eerste composities voor jazzcombo en big band. Hij volgde lessen bij Bert Joris, Kurt Van Herck en John Ruocco.
Bij de officiële inrichting van een jazzafdeling op het Lemmensinstituut in 1993 stapte Lieven als één van de eerste leerlingen in deze opleiding en studeerde in 1996 af als Meester in Muziek optie Jazz en Lichte Muziek. Tijdens deze periode had hij les van Frank Vaganée, Bert Joris, Ron van Rossum, Dré Pallemaerts en Philippe Aerts en volgde workshops bij o.a. Gary Smulyan, Mark Levine en Lew Tabackin.

Koen Nijs

Tenorsax, sopraansax

Geboren in 1965 te Schriek bij Heist-op-den-Berg, begon Koen Nys op zijn veertiende muziek te studeren in de plaatselijke academie, mede door de steun en stimulans die hij kreeg van zijn broer. De internationale concerten die hem geserveerd werden in de HNITA HOEVE ontlokten bij hem een ware passie voor jazz. In 1985 studeerde hij gedurende twee jaar aan de, toen pas opgerichte, Jazz Studio, waar hij privé lessen volgde bij John Ruocco. Medestudenten van hem waren Erwin Vann, Hendrik Braeckman, Piet Verbist, Frank Vaganee en anderen. Hij maakte ook deel uit van de Jazz Workshops in Dworp en volgde lessen bij Joe Lovano.
​ In 1987 verliet Koen België en verhuisde naar Montréal. Daar studeerde hij aan de McGill University en behaalde er een diploma in JAZZ PERFORMANCE.

Johan Vanstraelen

Beeld, sociale media

Johan legt al enkele jaren als vaste fotograaf onze avonturen vast op beeld en maakte bij ons tienjarig bestaan ook het fotoboek ‘MJO 10’. Hij beheert ook onze website en zorgt ervoor dat alles netjes aangekondigd en verslagen wordt op onze socials. Hij is het enige niet-muzikaal geschoold lid van het orkest maar dàt zorgt net voor de nodige extra invloeden en raad voor organisatorische en logistieke vraagstukjes.

David La Mela

Drums

David La Mela is bedrijfsleider bij Sound Academy Maastricht. Hij studeerde aan het Conservatorium in Antwerpen met als afstudeerrichting ‘Jazz en Lichte Muziek’, en deed een jaartje Muziekregistratie in Den Haag. Als David niet werkt, is hij als drummer en basgitarist actief in verschillende bands.
Eerder stond hij onder andere op Marktrock in Leuven, C-Mine Jazz Festival en Genk on Stage. Zijn specialisaties zijn drums, basgitaar, gitaar en keyboard/piano. Daarnaast verzorgt David bandcoaching en duolessen.

Gustavo Jaramillo

Trompet, bugel

-

Marco Cirone

Gitaar, zang

Marco Cirone is een Belgische gitarist, zanger, arrangeur en componist. Sinds zijn tienjaren ontwikkelt hij een brede muzikale interesse gaande van ‘Abba tot Zappa’. Dit maakt dat je hem zowel op pop, rock -en jazzpodia kan tegenkomen als frontman of sidekick van verschillende artiesten (Muze Jazz Orchestra, Sabien Tiels, Marco Z, Beatles With Strings, …). Als leraar is hij verbonden aan de Pentagoon Academie voor muziek te Tongeren en de kunsthumaniora Musart te Hasselt.

Contact

Meer info?

Lieven Cambré

Administratief adres

  • Kleine Venstraat 11, 3550 Heusden-Zolder (B)

Onze thuisbasis

  • CC Muze, Marktplein 3, 3550 Heusden-Zolder (B)