Over MJO

Muze Jazz Orchestra

Meet MJO

Het verhaal van MJO, voluit Muze Jazz Orchestra, begint in 2010. Gitarist Marco Cirone en saxofonist Lieven Cambré slaan de handen in elkaar om het kruim van de Limburgse jazzscene samen te brengen. Cultuurcentrum MUZE in Heusden-Zolder blijkt hiervoor de perfecte uitvalsbasis: directeur Tom Michielsen is meteen gewonnen voor het idee. Het Muze Jazz Orchestra is een feit.

Muzikaal laboratorium

Een elitair jazzclubje? Allesbehalve. MJO gaat voor de warme aanpak en houdt van contact met het publiek. Al snel vinden jazzliefhebbers over de provinciegrenzen heen hun weg naar de MUZE in Heusden-Zolder. Daar vinden elke eerste zondag van de maand de sfeervolle ‘MJO invites’-avonden plaats. Tijdens deze intieme gelegenheidsconcerten trommelen de bandleden zowel hun eigen connecties, als aanstormend talent op om het beste van zichzelf te geven. Vaak eindigen die met een broeierige jamsessie, waarbij jonge muzikanten graag de kans grijpen om indruk te maken op het publiek én hun grote muzikale voorbeelden.

Van Zappa tot … zowat alles

In 2012 volgt de lancering van het eerste grote project: ‘MJO plays ZAPPA!’. Hiermee vindt het ensemble moeiteloos zijn weg naar verschillende podia in Vlaanderen en Nederland. Hoogtepunt is de passage op het Zappa Fest onder het goedkeurend oog van Zappa-veteraan Napoleon Murphy. Maar het oeuvre van MJO reikt veel verder. Alle variaties binnen de jazz komen aan bod, en er wordt geëxperimenteerd met talloze andere muziekgenres. Het lijstje van samenwerkingen met gerenommeerde muzikanten wordt steeds langer.

Creatieve cross-overs

Experimenteren met andere kunstvormen? Ook daar heeft MJO wel oren naar. In 2017 verzorgen ze de omkadering van de foto-expo’s voor het project Suite voor de Laatste Mijn, een pakkende hommage aan het Limburgse mijnverleden. In 2021 creëren ze, in samenwerking met videokunstenaar Jaak De Digitale, de totaalbeleving MJO 360°. Deze psychedelische trip naar de sixties en seventies vindt intussen – onder de naam Have a Safe Trip – zijn weg van de Genkse Cosmodrome naar Canada, om van daaruit de rest van de wereld te veroveren!

Releases

Intussen bracht MJO drie albums uit: Sweet Charity (2013), New Horizons (2018) en Times Change And So Must We (2020). De tiende verjaardag van MJO werd in 2021 gevierd met de lancering van een exclusief fotoboek: MJO 10. Deze bijzondere publicatie met knappe sfeerbeelden en memorabele anekdotes uit een decennium Muze Jazz Orchestra, prijkt intussen in de boekenkast van menig jazzliefhebber.

De lat ligt hoog, maar de drempel blijft laag

Vandaag is het muzikale ensemble nog steeds even hecht en vriendschappelijk. De samenstelling van de band is veranderd, maar wiens pad ooit dat van MJO kruiste, draagt de warme samenwerking in zijn hart. De deur staat wijd open voor de nieuwe lichting. Het levende bewijs daarvan zijn de succesvolle samenwerkingen met scholen en conservatoria. Onder andere de getalenteerde Lennert Baerts, die onder de vleugels van mentor Lieven Cambré een indrukwekkend parcours aflegde, is zijn muzikale familie naar eigen zeggen ‘eeuwig dankbaar’.

Kortom, deze sympathieke negenkoppige bende is nog lang niet aan het slotstuk toe!

Wie is MJO?

Tom Van Dyck

Baritonsax

Ik componeer en arrangeer wat mensen - denk ik - ‘jazzmuziek’ noemen. Ik hou van vorm, ritme, harmonie & melodie, en blijf mijn manieren ontwikkelen om ermee om te gaan. Ik hou ervan om muziek te componeren die ‘nieuw territorium’ ontdekt zonder het contact met het publiek te verliezen. Ik zie composities graag als aangename verrassingen die onverwachte inzichten kunnen onthullen zonder mijn publiek te schokken.
Ik weet dat er andere opvattingen over dit onderwerp zijn; ze zouden er alleszins moeten zijn. Maar het is geen filosofie die komt voordat ik begin, maar eerder -kijkend in de achteruitkijkspiegel- een beschrijving van wat ik tot nu toe deed en waarschijnlijk in de toekomst zal doen.

Lieven Cambré

Altsax

Lieven (°Herentals, 31 juli 1968) groeide op in een muzikale familie. Op zeer jonge leeftijd experimenteerde hij op het drumstel en de piano met klanken en ritmes.
Vanaf zijn 9de volgde Lieven klassieke lessen notenleer, saxofoon, piano en harmonieleer in de muziekacademies van Herenthout en Heist-op-den-Berg.
Na deze opleidingen ging hij naar de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut in Leuven. Lieven behaalde 1ste prijzen notenleer en harmonie.
Naast en na deze klassieke opleiding, was Lieven vooral bezig met het bestuderen van de jazz en schreef hij reeds zijn eerste composities voor jazzcombo en big band. Hij volgde lessen bij Bert Joris, Kurt Van Herck en John Ruocco.
Bij de officiële inrichting van een jazzafdeling op het Lemmensinstituut in 1993 stapte Lieven als één van de eerste leerlingen in deze opleiding en studeerde in 1996 af als Meester in Muziek optie Jazz en Lichte Muziek. Tijdens deze periode had hij les van Frank Vaganée, Bert Joris, Ron van Rossum, Dré Pallemaerts en Philippe Aerts en volgde workshops bij o.a. Gary Smulyan, Mark Levine en Lew Tabackin.

Lennert Baerts

Creatief adviseur

Als lid van een muzikaal gezin werd hij van jongs af aan ondergedompeld in de wereld van muziek. Tijdens zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen behaalde hij een masterdiploma in de Jazz & Lichte Muziek en voltooide hij ook een masterdiploma in Klassieke Compositie.
Lennert bracht als bandleader reeds meerdere albums uit met onder andere zijn vaste bands, Profound Observer ft. Bert Joris en Anti-Panopticon en is daarnaast een veelgevraagde sideman bij diverse namen als Jef Neve, Teus Nobel, Michel Herr en Brussels Jazz Orchestra. 
Naast zijn uitvoerende werkzaamheden is Lennert ook een gepassioneerd componist. Zijn oeuvre omvat al meer dan 300 composities en arrangementen, die een breed scala aan genres bestrijken.
Lennert is als het ware muzikaal opgegroeid onder de vleugels van MJO en is zijn muzikale familie -naar eigen zeggen- eeuwig dankbaar. Zijn rol als creatief adviseur bij MJO zit hem dan ook als gegoten.

David Demuynck

Piano, rhodes, synths

Muziek componeren is heel belangrijk voor mij. Sinds ik muziek heb ontdekt, heb ik manieren gevonden om het mijn eigen te maken, om te creëren. Sinds mijn eerste band op 16-jarige leeftijd schrijf ik liedjes voor bijna elke band waarmee ik heb gespeeld. Het is een vorm van zelfexpressie die zo diep persoonlijk en toch op zoveel manieren interpreteerbaar is dat het voor een andere luisteraar iets heel anders kan betekenen. Het is een geweldig gevoel om mensen op die manier te raken.

Marco Cirone

Gitaar, zang

Marco Cirone is een Belgische gitarist, zanger, arrangeur en componist. Sinds zijn tienjaren ontwikkelt hij een brede muzikale interesse gaande van ‘Abba tot Zappa’. Dit maakt dat je hem zowel op pop, rock -en jazzpodia kan tegenkomen als frontman of sidekick van verschillende artiesten (Muze Jazz Orchestra, Sabien Tiels, Marco Z, Beatles With Strings, …). Als leraar is hij verbonden aan de Pentagoon Academie voor muziek te Tongeren en de kunsthumaniora Musart te Hasselt.

Johan Vanstraelen

Beeld, sociale media

Johan legt al enkele jaren als vaste fotograaf onze avonturen vast op beeld en maakte bij ons tienjarig bestaan ook het fotoboek ‘MJO 10’. Hij beheert ook onze website en zorgt ervoor dat alles netjes aangekondigd en verslagen wordt op onze socials. Hij is het enige niet-muzikaal geschoold lid van het orkest maar dàt zorgt net voor de nodige extra invloeden en raad voor organisatorische en logistieke vraagstukjes.

Gustavo Jaramillo

Trompet, bugel

Gustavo heeft een master in Jazz (trompet) aan het conservatorium van Maastricht. Het is via de uitwisseling met het conservatorium dat MJO hem leerde kennen. Hij werd een fijne aanvulling in ons ensemble. Niet alleen de exotische, Columbiaanse invloeden maar zeker ook zijn krachtig spel en vrolijk enthousiasme zorgen ervoor dat het trompetspel in MJO niet onopvallend aan je kan voorbijgaan.  

Bart de Lausnay

Bastrombone

Bart zwemt graag in verschillende muzikale watertjes. Als ‘klein manneke’ kon je hem al vinden in de lokale fanfare in Uitbergen en de academies van Aalst en Wetteren. Studies aan de conservatoria van Gent en Den Haag bekroonden zijn opleiding tot klassiek bastrombonist.
In de Gentse conservatoriumbigband o.l.v. Marc Godfroid raakte hij ook verknocht aan jazz. Het inspireerde hem tot het oprichten van de bigband ‘TuesdayNight Orchestra’, waarmee hij 10 geweldige jaren beleefde, o.m. als huisorkest van jazzclubs Sounds (Brussel) en Hopper (Antwerpen).
Naast het Muze Jazz Orchestra maakt Bart ook deel uit van de Jazz Station Bigband en de WE Big Band. Of misschien zag je hem eerder aan het werk met het orkest van Opera Ballet Vlaanderen, koperensemble Brassery, Lady Linn and her Magnificent Bigband, het Brussels Jazz Orchestra of …?
Staat hij niet op het podium, dan kan je hem vinden in ‘Conservatorium Leuven’, waar hij actief is als leraar laag koper en ensemble.

Jasper De Roeck

Contrabas

Jasper De Roeck is een Belgische contrabassist en componist, begonnen met contrabas en jazzmuziek op zijn zeventiende. Na een jaar begeleiding door Ben Faes startte hij in 2015 aan het conservatorium van Antwerpen, waar hij studeerde bij Piet Verbist, Nic Thys, Jos Machtel en andere prominente muzikanten. Jasper is actief in verschillende jazzensembles, zoals Serendip, waarmee hij in 2019 de Sabam For Culture-prijs won, en is medeoprichter van Mitingu, waarmee hij een album opnam in Miami. In 2019 verhuisde hij naar Londen om te studeren aan The Royal Academy of Music, waar hij lessen kreeg van o.a. Dave Holland en Chris Potter. Hij speelt ook klassieke contrabas bij het Zelig Art Ensemble en is freelance muzikant. Jasper werkte samen met Jakob Bro tijdens Jazz Middelheim in 2022 en is momenteel actief in diverse projecten, waaronder het Lieven Cambré kwartet, YENTL en het Muze Jazz Orchestra.

David La Mela

Drums

David La Mela is bedrijfsleider bij Sound Academy Maastricht. Hij studeerde aan het Conservatorium in Antwerpen met als afstudeerrichting ‘Jazz en Lichte Muziek’, en deed een jaartje Muziekregistratie in Den Haag. Als David niet werkt, is hij als drummer en basgitarist actief in verschillende bands.
Eerder stond hij onder andere op Marktrock in Leuven, C-Mine Jazz Festival en Genk on Stage. Zijn specialisaties zijn drums, basgitaar, gitaar en keyboard/piano. Daarnaast verzorgt David bandcoaching en duolessen.

Koen Nijs

Tenorsax, sopraansax

Geboren in 1965 te Schriek bij Heist-op-den-Berg, begon Koen Nys op zijn veertiende muziek te studeren in de plaatselijke academie, mede door de steun en stimulans die hij kreeg van zijn broer. De internationale concerten die hem geserveerd werden in de HNITA HOEVE ontlokten bij hem een ware passie voor jazz. In 1985 studeerde hij gedurende twee jaar aan de, toen pas opgerichte, Jazz Studio, waar hij privé lessen volgde bij John Ruocco. Medestudenten van hem waren Erwin Vann, Hendrik Braeckman, Piet Verbist, Frank Vaganee en anderen. Hij maakte ook deel uit van de Jazz Workshops in Dworp en volgde lessen bij Joe Lovano.
​ In 1987 verliet Koen België en verhuisde naar Montréal. Daar studeerde hij aan de McGill University en behaalde er een diploma in JAZZ PERFORMANCE.

Contact

Meer info?

Lieven Cambré

Administratief adres

  • Kleine Venstraat 11 

    3550 Heusden-Zolder (B) 

    BE 0845.240.578

    RPR Hasselt

Onze thuisbasis

  • CC Muze 

    Marktplein 3 3550 Heusden-Zolder (B)